2012. december 29., szombat

Házi bonbonok....

Na jó, itt nem igazán a recept lényeges, mert egyáltalán nem nehéz. Karácsonyra készülve szerettem volna valami olyat készíteni, amit korábban még soha. A család édesszájú....én pedig pakoltam a konyhaszekrényben. Amikor megláttam a jégkocka-készítő formákat, jött a megvilágosodás: házi bonbont készítek. Mi lehet ebben olyan nehéz? "Saját recepteket" mindig is így készítettem: kigondoltam mit kéne főzni, sütni, aztán logikusan megcsináltam. A prototípust végül finomítottam. Hát, ezzel a bonbonnal is így tettem....

A recept nem bonyolult:
- 1 tábla tejcsokoládé
- 1 tábla étcsokoládé

Ez kell a bonbon kérgéhez. Ezeket gőz fölött olvasztom meg együtt. Én ebben hiszek, nem a mikrozásban....

Két tölteléket találtam ki:
Gesztenyés:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 2 ek porcukor
- rumaroma vagy sütőrum

Túrós:
- 25 dkg túró
- 2 ek porcukor
- 5 dkg vaj
- fé narancs héja és leve

A művelet viszont kicsit körülményes. De karácsonykor nem érdekelt, így neki láttam. Az első és legfontosabb, hogy a jégkockatartókat olajozzuk ki. Én ecsettel dolgoztam végig, az a legjobb. Olaj csak azért kell, hogy a csoki ne ragadjon bele, és könnyen ki tudjuk a kész bonbont szedni a formából. Az olvasztott csokit ecsettel vittel fela formákra, viszonylag vastagon. Ezután a fagyasztóban hagytam megdermedni a csokit. Miután a tölteléket is beletettem, megint hagytam pihenni a fagyasztóban a fél kész bonbonokat. Legvégül megint ecsettel vittem fel a csokit a tetejére. Kb. negyed óra- fél óra múlva kész lettek a bonbonok...:)

És a praktika:
Miután kivettük a kész bonbonokat a fagyasztóból, ne szedjük ki őket a tartóból azonnal, mert a csoki megtörik. 5-10 percet hagyjuk szobahőmérsékleten, ezután mint a jégkockát, szépen ki lehet szedni a kész bonbonokat. Bármilyen forma jó, ez fantázia kérdése....
A végeredmény pedig önmagáért beszél: finom, házi, dekoratív....és benne van anya szeretete, törődése...:)

2 megjegyzés:

  1. de jó, hogy megírtad!!! Kaptam egy bonbonkészítő formát drága anyósomtól, és még csak körvonalazódott bennem, hogyan használjam. Az ecsetes megoldást kitaláltam, de hogy olajozzam is...? Köszi a tippet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bármikor! :) Bezzeg én nem kaptam formát... na de megoldottam! :)

      Törlés