Ezzel a bejegyzéssel ünnep óta tartozom...Mivel azonban nemcsak ünnepre tökéletes étel, inkább most írom le.
Nálunk a kacsa bármikor jöhet. A férjem családjában minden héten szerepelt az étlapon. Én is azóta szoktam rá erre a szárnyasra.... Sokáig féltem elkészíteni, mert kényes húsnak gondoltam. De végül egy nagyon egyszerű eljárást tanultam meg. Semmi macera, ahogy én szeretem. :)
Az egész kacsát szét kell bontani. A darabokat besózni és egy nagy fazékba tenni. Ezután csak annyi víz kell hozzá, amennyi épphogy ellepi. Én pár gerezd fokhagymával még megspékelem. Ezután nagy lángon addig főzöm fedő nélkül!, amíg teljesen elfővi a levét....A végén csak az omlós, puha kacsa, és a kisült csírja marad a fazékban. Ekkor teszem át egy hőálló edénybe és pirítom szép ropogósra.... Ennyi az egész. Isteni!!!
Idén karácsonykor is kacsát készítettem. De szerettem volna a hétköznapitól eltérően prezentálni. Így a kacsát az előbbi módon elkészítettem. A mellét külön kacsa-steaknek sütöttem meg. A párolt káposzta helyett, aszalt szilvás-káposztást rétest sütöttem. Ehhez pedig egy egész lila káposzta kellett (kb. 2 kilós), 1 csomag aszalt szilva, 1 üveg rosé.
A káposztát legyalulom és a kacsazsíros fazékba teszem. Az egész csomag aszalt szilva és kb. fél üveg rosé kerül még bele. Só, cukor, őrölt kömény, kis ecet...ezek már ízlés szerint. Amikor a káposzta megpuhult, zsemlemorzsával megszórt réteslapra teszem és megsütöm. Íme...:)
Otthon mindig tartok egy kis szószt a fagyasztóban. Ezt többnyire a sült csirke után megmaradt zsírból, pörkből, sült zöldségekből és tejszínből készítem. Ilyenkor pedig egyszerűen előveszem, és tálalom a kacsához.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése