2013. január 24., csütörtök

Túrókrémes minifánkok....

Égetett tésztából eddig nem sok mindent készítettem. Mondhatom, hogy a képviselőfánkon kívül a profiterolt ismertem (ez egy másik bejegyzés lesz majd). Karácsonyra agyaltam, mit is kéne sütnöm, hogy kicsit elegánsabb legyen. És találtam egy receptet az egyik újságban...no persze, ezt is átalakítottam! :) Jó hír, hogy vendégvárónak is tökéletes, és ha kell egy kis kényeztetés, nem tudok jobbat! Ez pedig a túrókrémes minifánk tejkaramell öntettel!

Hozzávalók az égetett tésztához:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 5 tojás
- 3 dl víz
- só

Hozzávalók a túrókrémhez:
- 25dkg túró
- porcukor
-gyümölcs (friss vagy konzerv)

Hozzávalók a tejkaramellhez:
-10 dkg cukor
-10 dkg vaj
- 5 dl tejszín

Aki eddig félt az égetett tésztától megnyugtatom: NEM KELL! Az egyik kedvencem, mert szerintem nem lehet elrontani. A vizet feltesszük melegedni a vajjal. Mire felforr, általában a vaj el is olvad. Ilyenkor levesszük a tűzről, teszünk bele egy csipet sót és a lisztet. Addig keverjük, míg a tészta elválik az edény falától. Ilyenkor egy picit hagyjuk hűlni, majd a tojásokat egyenként szépen belekeverjük a masszába. Ennyi az egész! :)

És jön az én praktikám! Merthogy az előmelegített sütőbe sima tepsibe kéne beletenni. De őszinte leszek. Nekem ilyenkor a lágy tészta elterül a sütőpapíron, és egy lapos fánkot kapok. Viszont kitaláltam egy egyszerűbb és jobb megoldást! Van egy szilikon, minimuffin sütőm. Ebbe kanalazom bele a tésztát. Ez a forma tökéletes arra, hogy a massza csak felfele tudjon emelkedni. A végeredmény pedig tökéletesen magas, egyforma fánkok sora! :)

Miután kihűltek a fánkocskák, félbevágom és megtöltöm a túrókrémmel. Itt csak összekeverjük a túrót, a porcukrot és az apróra vágott gyümölcsöt. Én többnyire barackot használok, de ízlés szerint bármivel lehet a túrót vegyíteni!



A tejkaramell sem bonyolult. A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, végül a tejszínt. És addig főzzük, míg sűrűbb krémet nem kapunk. A végeredmény íncsiklandozó desszert, ami családi ebédre, vendégvárónak vagy ünnepségekre is tökéletes. És még nem is olyan drága! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése