2013. január 20., vasárnap

Ökörszem, ami nem madár....

....ez mégis csak egy gasztroblog....:)
Nálam a fagyasztóban, "panel-spájzban" mindig van egy két alap kincs, ami tökéletes hozzávaló egy főételhez, vagy desszerthez. Ilyen például a túró. Mindig tartok a fagyasztóban néhány negyed kilós dobozkával. Történt egyik nap, hogy a fiúkkal kirándulni mentünk ebéd után. Hazaérve persze teletömtük a hasunkat, na de kéne valami édesség.... Persze előtte nem sütöttem semmit, mert igazából nem igényelték, én meg fáradt voltam. (ez a kirándulás után sem változott!!!)
Így aztán terepszemlét tartottam, és ráakadtam az édesség fő elemére, a túróra. Már csak azt kellett kitalálnom, hogy mi készüljön belőle. A fő szempontok nem változtak: legyen gyors, olcsó, finom, és minden hozzávaló legyen otthon, mert semmi kedvem nem volt boltba menni. Így jött az egyik jolly joker süti: az ökörszem. Imádjuk, és azon kevés sütik egyike, amit a fiam is megeszik.



Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 cs instant élesztő
- 10 dkg olvasztott vaj/margarin
- 6 dkg porcukor
- csipoet só
- 1,5 dl langyos tej
- 2 tojássárgája
- 1 cs vaniliás cukor

Semmi kedvem sincs élesztőt futtatni, várni, úgyhogy én az instant változattal dolgozom. (mert anya fáradt, anya lusta, anya kreatív...) És tökéletes megoldás ez is,a  tészta gyönyörűen megemelkedik a sütőben.
Ezeket a hozzávalókat összedolgozom, egy lágy tésztát kell kapnom. Kicsit az égetett tészta állagához hasonlít, így a gyúrás után én inkább kanállal dolgozom tovább....
A legjobb, ha a kész tésztát evőkanállal szaggatjuk ki, úgyis megnő a sütőben. én egy kisebb poharat hívtam segítségül. A talpát lisztbe mártottam, és a tészta közepébe nyomtam. Így lett tökéletes kis hely a töltelk számára úgy, hogy nem maszatoltam össze a kezem. :)

Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg olvasztott vaj/margarin
- csipet só

180 fokos sütőben sütjük addig, amíg szépen meg nem pirulnak. Tökéletes süti! ) Nekem fél óra alatt készült el úgy, hogy a túrót a mikroban még ki is olvasztottam. Bátran ajánlom mindenkinek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése