Ma kirándultunk egy nagyot a közeli hegyen, erdőben.... Ilyenkor hazaérve nagyon éhesek vagyunk, és én elég fáradt ahhoz, hogy ne főzőcskézzek órákig. A gyors ebéd után viszont jött a családi kérés: édességet szeretnének enni. Süssek vagy ne süssek? De jó lenne olyat választani, amihez minden van itthon, mert boltba tuti nem megy el senki. :)
És jött a kérés: legyen piskótatekercs. Nem mondom, belegondolva kicsit megijedtem. Mi lesz velem, mert egyáltalán nem akartam sokáig pacsmagolni. Így elővettem régi emlékeimből egy nagyon egyszerű piskótareceptet, amit még anyutól tanultam. A lényeg - és csak ennyit kell megjegyezni - mindenből ugyanannyi kell.
Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 cs sütőpor
A tojásfehérjét kemény habbá verem. A tojássárgáját a cukorral felhabosítom, majd apránként keverem hozzá a lisztet, a sütőport és a fehérjét. Aki szeretné, egy kanál lisztet egy kanál darált dióval, vagy kakaóporral felválthat, máris másmilyen tekercset kap. :)
Ez az adag egy tepsihez elég. Vékonyan eloszlatom a tésztát, és 180 fokon kb. 10 perc alatt megsül. Még melegen megkenem lekvárral - nálunk a barack a kedvenc - és feltekerem. Hagyom kihűlni, és már fogyasztható is. Na jó, ma még langyos volt, amikor felvágtuk. Merthogy isteni lett: a piskóta könnyű, puha, a lekvár magáért beszél. És negyed óra alatt elkészültem vele....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése