2013. február 3., vasárnap

A tökéletes aranygaluska....

Nem szoktam túl gyakran aranygaluskát készíteni. Anno, amikor legelőször sütöttem, egész délután a konyhában voltam. Mert az a recept úgy szólt, hogy minden munkafázis után kelesszem a tésztát. Ez egy időre elvette a kedvemet az aranygaluska sütésétől.
Ritkán megkívántuk, de akkor többnyire készen vásároltam. Olyan is volt....
Ma viszont eldöntöttem: ha törik, ha szakad, aranygaluskát készítek. Naná, hogy az én verziómban. És olyan is lett...:)

Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csom. instant élesztő
- 3 dl langyos tej
- 5 ek. cukor
- 2 tojás sárgája
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- olvasztott margarin


A lisztet összekeverjük az élesztővel, a tejjel, cukorral és a tojássárgájával. Hagyom pihenni, kelni, amig elkészítem a sodót hozzá. Ez kb. negyed óra. Miután megkelt a tészta, kb 1 cm vastagra kézzel kinyújtom, végül kiszaggatom pogácsaszaggatóval. Ezután jöhet a rétegezés: egy réteg tészta, megkenem olvasztott margarinnal, végül vastagon megszórom a dió és cukor keverékével. Ezt addig folytatom, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét végül a margarinnal megkenem, és a dióval megszórom. Ezután előmelegített sütőbe teszem, kb 20-30 percre.



A tésztát nem kell nagyon keleszteni. A dió gyönyörűen megpirul. A végeredmény pedig tökéletes!!! :)) Ehhez pedig tökéletes vanília sodó illik.
Sokaknál a sodó egyet jelent a pudinggal. Pedig egyáltalán nem az! Egy habkönnyű, nem túl édes öntet kell ehhez a kívül ropogós, belül puha tésztához. Íme a tuti recept:

Hozzávalók a vanília sodóhoz:
- fél liter tej
- 2 tojás sárgája
- 5 dkg cukor
- 1 csom. vaniliás cukor
- 1 kk liszt
- 4 tojás fehérje
- 1 ek cukor



A tojások sárgáját a cukorral, a liszttel és egy kevés tejjel csomómentesre keverem. A tejet felforralom, majd lassan, apránként a tojásos keverékhez adom kevergetés mellett. Fontos, hogy apránként adjuk hozzá a forró tejet, különben a tojásból rántotta lesz... és most nem ez a cél. Miután az összes tejet a tojásokhoz öntöttem, visszateszem a keveréket a tűzhelyre, és addig forralom, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor már kész.
A tésztából maradt 2 tojássárgájából, és a sodónál felhasznált két tojáűssárgájából és egy kanál cukorból habot verek, majd szép lassan a forró sodóhoz adom. Így lesz habkönnyű, és persze tökéletes sodó. :)



Hétvégére tökéletes édesség. Akár egy kiadósabb leves után. Ezzel a módszerrel pedig még el sem lehet rontani! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése