2013. február 2., szombat

Spenót, ahogy én szeretem.....

A spenótról mindig az iskolai menza jut az eszembe, ahogy a konyhás-néni jellegzetes mozdulattal löttyinti az ételt a tányérba.... A gusztusostól távol volt, a finomról pedig nem is hallott a spenót, és kétlem azt is, hogy szakács főzte volna!

Édesanyám sokáig bármit is tett, nem tudott rávenni arra, hogy megkóstoljam az otthoni spenótfőzeléket. Aztán gellert kaptam, azóta pedig imádom. Az igazi mégiscsak az, amikor a kertben leszedem a spenótleveleket, megfőzöm, felaprítom, és úgy készítek belőle főzeléket. De ilyenkor télen erre elég kevés esély van....így marad a fagyasztott parajpüré. Anyutól viszont azt is megtanultam, hogy lehet feldobni azt a bizonyos parajpürét....

Mielőtt leírom az elkészítését, elmondom, hogyan esszük mi a spenótot. Ugyanis ezt többnyire tésztával fogyasztjuk. Mert laktató, olcsó, és gyorsan elkészül.



Hozzávalók:
 - 1 doboz fagyasztott paraj
 - fél fej fokhagyma
 - 1 fej hagyma
 - Fél liter főzőtejszín
- 1 tojás

Tudom, nem szokás, de én így szeretem. Olajon lepirítok vöröshagymát, amikor már szép barnás színű, beleteszem a parajt és felengedem egy kevés tejszínnel. Hozzáadom a zúzott fokhagymagerezdeket, sózom, borsozom, szoktam hozzáadni fokhagyma-granulátumot is. Ennek ugyanis más íze van, mint a friss növénynek. Mikor megfőtt a spenót, felöntöm a maradék tejszínnel. Végül a forrásban lévő spenót-öntetbe beleteszek egy nyers tojást és gyorsan elkeverem. Hihetetlen gazdag ízt ad neki.



Ezt a szószt végül főtt tésztával keverem össze, és reszelt sajttal tálalom. Teli találat. Ha gyorsan kell összedobni valamit, ideális étel. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése