Ki ne szeretné?????
Mi imádjuk, de töredelmesen bevallom, nem készítek túl gyakran. Már többször említettem, se időm, se energiám olyan ételeket készíteni, amihez sok idő kell. Legyen gyors, egyszerű, finom, olcsó....még mindig ez a jelszavam. És bár a sólet nem egy bonyolult étel, mégis elriasztott az a tény, hogy a sütőben órákig kell párolódnia, sülnie, hogy finom legyen. Merthogy nagyanyáink még úgy tanították, akkor jó a sólet, ha a tűz mellett, vagy sütőben szépen lessan puhul meg a bab a gerslivel, addigra pedig a hús is elkészül. És milyen igaz. Tényleg az az igazi.
De mi van akkor, ha erre nincs időm???? Akkor jön az egiyk legjobb barátom és megoldja a problémát: a kukta. Sokan nem szeretik, én viszont rajongok érte!!! Főzök benne levest, egytálételt, rizst, bármit. (később lesznek majd ilyen posztok is) És mostmár azt is tudom, hogy ugyanolyan tökéletesre megfő a sólet a kuktában - rövidebb idő alatt - mintha a sütőben sülne készre.
Hozzávalók:
- 50 dkg szárazbab
- 15-20 dkg barna rizs
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- piros paprika
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 4 tojás
- házi szalonna
A hozzávalókon is variáltam kicsit. Gersli helyett ugyanis barna rizst használok. Mi szeretjük, hasonló az állaga, mint az árpagyöngyé, jót tesz az emésztésnek....még sorolhatnám. De azon egyszerű oknál fogva ezt használtam, hogy gersli nem, barna rizs pedig volt itthon.
Szóval, a kuktába beleteszem a hozzávalókat, jól összekeverem, befűszerezem. Végül felöntöm annyi vízzel, hogy kb. 2 cm-rel ellepje a babos keveréket. Végül beleteszem a bab közepébe a négy nyers tojást. A kuktában a bab kb. 50 perc alatt megpuhul. Így nem kell 2, sokszor 3 órát várni, hogy elkészüljön az étel. Hihetetlenül gazdag íze van, vajpuha a szalonna, a bab és a rizs is....:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése